Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell

Mint ahogy mi is, a világ is folyamatosan változik körülöttünk. Vezetőként sokszor változtatni kell stílusunkon ahhoz, hogy egy problémát sikeresen oldjunk meg. Vajon egy módszerrel hatékonyan át tudjuk segíteni a vezetőt a változás nehézségein? Erre kérdésre kínál választ a Stage- Based modell. A Stage Based Behaviroal Coaching© modell a tartós változáshoz vezető utat lépésekre osztja. A modell szerint a változás szakaszokra oszlik, és a különböző fázisok eltérő módszerek használatát indokolják.

Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell

„A szokásaink először csak pókhálók, aztán erős kötelek” (spanyol közmondás)

Egy munkahelyen megállni a helyünket, és főként másokat irányítani sosem könnyű feladat.  A kollégák viselkedése, a vállalati körülmények és maga a világ is folyamatosan változik körülöttünk. A vezetőknek időnként igazítaniuk kell az irányítási stílusokon ahhoz, hogy sikerrel birkózzanak meg a különféle szituációk nyújtotta problémákkal – ebben a folyamatban pedig gyakran nagy szükségük van arra, hogy változtassanak. Számos alkalommal próbálták már meg kidolgozni a vezetők számára leginkább megfelelő metódust, ami átsegítheti őket a változás folyamatán. Sokféle módszertan ismert, de egyetlen üdvözítő nem létezik. Ezért dolgozunk mi az  ASK Stage-Based Behavioural Coaching (SCB) ™ program modelljével, mely sokkal inkább a nehézségek fázisaira koncentrál, és a fázis jellemzőihez és a személy tulajdonságaihoz leghatékonyabban illeszkedő eszközök kiválasztásában és alkalmazásában segít.

Mi az a Stage-based Behavioural Coaching (SBC) ™

A model azon a megfigyelésen alapul, hogy azok az emberek, akiknek sikerült tartósan megváltoztatniuk a viselkedésüket, lépésenként haladtak a váltással, és az egyes lépéseknél más és más megközelítést, megoldási módot alkalmaztak. Ez a megfigyelés vezetett a Stage-based Behavioural Coaching (SBC) ™ kifejlesztéséhez.

 

Pre-contemplation: A szándék előtt

“It isn’t that I can’t see the solution: I just can’t see the problem.”

“Nem hogy a megoldást nem látom, de még azt sem értem, mi itt a probléma”
Ebben a fázisban nem az a kérdés, hogy miben segíthetünk, hanem az, hogy egyáltalán lehetséges-e segíteni? Az ebben a szakaszban lévők visszautasítják a szembenézést a változtatás szükségességével; a felelősséget a körülményekre vagy más emberekre hárítják, és ilyen módon megvonják maguktól a pozitív irányba történő változtatás lehetőségét. A tagadás felszabadítja őket attól a felelősségtől, hogy tenniük kéne valamit.

Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell

 

Contemplation: A  fontolgatás fázisa

“I know I ought to do something and I am thinking about it, but I’m not ready yet.”

“Tudom, hogy tennem kéne valamit, és már gondolkodom is rajta, de még nem állok készen”

A “fontolgatók” félnek a bukástól, a visszautasítástól; számtalan értéktelen terv és haszontalan információ hálójában vergődve keresik a biztatást, a támogatást. Mások véleményét sokkal inkább érzik mérvadónak, mint a sajátjukat. A végtelenségig űzik a biztonságos változtatást, a “megfelelő időpontot” és jobban érzik magukat azáltal, hogy kimondják: “látod, mondtam, hogy még nem állok készen”. Minden kényelmesebb és jobb még, mint a valódi bár kellemetlen változás elkezdése.

Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell

 

Preparation – a Felkészülés fázisa

“I’ve made up my mind and I’m making detailed plans”

“Elhatározásra jutottam, és részletes terveket készítek”

A “felkészülés” tölti ki a fontolgató fázisok és a tulajdonképpeni cselekvés közti űrt. Ez igen fontos lépcső a váltáshoz, hiszen a változtatni kívánó ember az akaraterejét, eltökéltségét teszteli azáltal, hogy megpróbál hű maradni a változtatás gondolatához, és próbálja a teendői listáján első helyen tartani a változtatást. Hasznos lehet ilyenkor egy részletes terv – ez megtartja a lendületet és segít abban, hogy motiváltak maradjunk.

Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell

 

Action –A  Cselekvés fázisa

“I’m taking positive observable steps to change my behaviour”

“Pozitív, látható lépéseket teszek  a viselkedésem megváltoztatásában”

Öreg hiba összetéveszteni a “cselekvést” (amely önmagában igen hosszú utazást is jelenthet) a változtatással (amely viszont maga az uticél). Amennyiben az előző fázisokban kellően felkészültünk, akkor a cselekvés a siker ígéretével kecsegtet. A félszívvel végzett készülés, a képtelenség az áldozathjozatalra, mely a szmbenézés nem kellő mélyésgéből fakadhat, és a hit a “varázsütésszerű” változás lehetőségében, mind növeli annak esélyét, hogy a régi viselkedési formák visszatérnek.
A siker titka, hogy a cselekvést kis lépésekben érdemes megtenni, sokféle technikát alkalmazva, pótlékot keresve a lecseréelndő viselkedésformák helyére ahelyett, hogy egyszerűen abbbahagynánk a használatukat; emellett fontos a hasznos kapcsolatok kiépítése, a folyamatos viszajelzések keresése és a kis sikerek megünneplése.

Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell

 

Maintenance – a fenntartás fázisa

“I’m working hard with the support of others to avoid lapsing back into old ways”

“Keményen dolgozom azon mások segítségével, hogy ne essek vissza a régi hibáimba”

A “fenntartás” valószínűleg a viselkedés megváltoztatásának legnehezebb lépése – arról szól, miként “maradjunk megváltoztatottak”. Ebben a stádiumban az embernek meg kell őriznie a lelkesedését, fel kell használnia az előzetesen kialakított kapcsolatokat ahhoz, hogy megmaradjon a pozitív váltás állapotában, és legfontosabban, kerülnie kell minden olyan dolgot, amely visszalökheti a változtatás előtti állapotába, ami könnyen megesik, ha stresszhatás vagy munkahelyi nyomás alatt állunk.

Coaching lépésről lépésre - a stage-based modell